ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ
ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

κ. THOMAS MILLER

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΜΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:

"Η Ελλάδα στο μεταίχμιο ενός νέου κόσμου, Ψυχρός Πόλεμος - Δόγμα Truman - Σχέδιο Marshall, μέσα από διπλωματικά
και ιστορικά έγγραφα. 1943-1951"

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2002

 

Εξοχότατε Πρόεδρε κ. Στεφανόπουλε, Υπουργέ Εξωτερικών κ. Γεώργιε Παπανδρέου, κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι, αποτελεί ιδιαίτερη ευκαιρία για εμένα και πολύ σημαντική περίσταση, είμαστε βαθιά ευγνώμονες στην ελληνική Κυβέρνηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, για την έκδοση αυτής της τρίτομης έκδοσης, η οποία αναφέρεται όχι μόνο στο Σχέδιο Marshall, αλλά και στον Ψυχρό Πόλεμο στο ΔόγμαTruman και στον Εμφύλιο.

Θα ήθελα Φωτεινή να σε συγχαρώ για τη σκληρή και κοπιαστική προσπάθεια και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το γεγονός ότι, κατάφερες με επιτυχία, να προχωρήσεις στην έκδοση αυτή. Εγώ ήμουν ένα μικρό αγόρι όταν ξεκίνησε το Σχέδιο Marshall και τώρα που βλέπω το ακροατήριο και διακρίνω ανάμεσά του τόσα άτομα σημαντικά, διακεκριμένα, που αποτέλεσαν άτομα που συμμετείχαν ενεργά, ο κ. Λιβάνης, ο κ. Παπούλιας και θα μπορούσα να απαριθμήσω πάρα πολλά άτομα. Θέλω να πω ότι αισθάνομαι πραγματικά δέος, για όσα έχετε κάνει τα τελευταία 50 χρόνια.

Το γεγονός ότι υπάρχει τόσος κόσμος εδώ σήμερα που έχει ιδίαν πείρα των γεγονότων, τη δύσκολη δηλαδή αυτή εποχή στην Ελλάδα, νομίζω ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός. Γι' αυτό χαίρομαι που ιστορικοί και ειδικοί αρχείων, όπως η κα Φωτεινή - Τομαή Κωνσταντοπούλου, μπορούν και διατηρούν ζωντανή αυτή τη μνήμη. Μνήμη, που έχει σχέση όχι μόνο με τις επιτυχίες μας, αλλά και με τις αποτυχίες μας, με τα λάθη μας όταν ξεκινήσαμε μαζί τα δύο έθνη, αλλά κι άλλα έθνη της Ευρώπης, σε αυτή την τεράστια περιπέτεια, τη μεγάλη περιπέτεια. Μιλάμε δηλαδή για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλές φορές λέγεται ότι η ιστορία αποτελεί τον σημαντικότερο οδηγό για το μέλλον και συμφωνώ απόλυτα με τη δήλωση αυτή. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τεράστιες απώλειες, πολύ μεγάλες καταστροφές κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα ήταν πάντα με το πλευρό των συμμάχων. Μάλιστα, το έκανε με τέτοιο τρόπο, που δεν αποδέχτηκε τον απολυταρχισμό με οποιοδήποτε τρόπο.

Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, εμείς ζητήσαμε τη βοήθεια των συμμάχων. Είπαμε στους συμμάχους "να σταθείτε στο πλευρό μας σ' έναν αγώνα, ο οποίος για άλλη μια φορά, απειλεί τον τρόπο ζωής μας". Είμαι περήφανος, νιώθω μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στάθηκαν στο πλευρό μας, όταν προσπαθήσαμε και προσπαθούμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το τεράστιο κακό, το κακό της τρομοκρατίας.

Φανταστείτε τι γίνεται. Πριν 50 χρόνια ζήσαμε εμείς, οι Αμερικανοί στην Ελλάδα με το Σχέδιο Marshall και με το Δόγμα Truman και τώρα έχουμε Έλληνες πιλότους, οι οποίοι πετούν σε αεροπλάνα "Airwats" πάνω από τις ΗΠΑ και που παρέχουν μια ασπίδα αόρατης προστασίας.

Μιλάμε για μια συμμαχία μεταξύ ίσων. Ο ένας δηλαδή βοηθάει τον άλλον σε ώρα ανάγκης. Είναι δηλαδή μια σχέση αμφίδρομη και εμείς, οι Αμερικανοί που βρισκόμαστε στην Ελλάδα νιώθουμε βαθύτατη ευγνωμοσύνη.

Βλέπουμε τώρα μια Ελλάδα ευήμερη και είναι πάρα πολύ δύσκολο τώρα για κάποιον σαν κι εμένα να φανταστώ πως ήταν τα πράγματα, πριν 50 χρόνια. Εμείς οι Αμερικανοί θεωρούμε τους Έλληνες φίλους και είμαστε περήφανοι γι' αυτό, είμαστε περήφανοι για όσα έχετε επιτύχει τα τελευταία 50 χρόνια.

Είμαστε περήφανοι γι' αυτά που κάναμε πριν 50 χρόνια εδώ στην Ελλάδα. Μιλάμε για την αποκατάσταση της Ευρώπης μετά τον πόλεμο. Είναι όμως πολύ σημαντικό να πούμε ότι, νιώθουμε τεράστιο χρέος προς την Ελλάδα, πνευματικό χρέος. Οι ιδρυτές της αμερικανικής Δημοκρατίας ήταν φιλέλληνες, θαύμαζαν την ελληνική ιστορία, την ελληνική φιλοσοφία. Όπως γνωρίζετε, παραλίγο με μια ψήφο έχασε η ελληνική γλώσσα να γίνει η επίσημη γλώσσα της Αμερικής.

Εμείς έχουμε κάποιες πολιτικές ιδέες και οι ιδέες αυτές που υπάρχουν στο Σύνταγμά μας βασίζονται σε μεγάλος μέρος στις αρχαίες ελληνικές έννοιες της Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας. Θέλω να πω ότι ακόμη και τώρα έχουμε πάρα πολλές ελληνικές λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνται στην αγγλική γλώσσα.

Συνεχίζεται η βαθιά φιλία με την Ελλάδα. Σήμερα οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί στο δρόμο για την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία. Η Ελλάδα θέλει μια ισχυρή Ευρώπη και εδώ αναφέρομαι σε μια συνεργασία η οποία θα κρατήσει όχι μόνο αυτά τα χρόνια, αλλά και στα επόμενα 50 χρόνια ελπίζω και ακόμη παραπέρα.

Ο Marshall είχε πει κάποτε στην Ελλάδα ότι "είναι η Αμερική με το πλευρό σας. Έχουμε μάθει τα διδάγματα της ιστορίας και έτσι εμείς δεν θα σας κλείσουμε το δρόμο". Χαίρομαι που, αυτά που είπε ο στρατηγός Marshall πριν από 50 χρόνια, ισχύουν και σήμερα. Αλλά αυτό ισχύει και για εμάς, δηλαδή κι εσείς σταθήκατε στο πλευρό μας όταν σας είχαμε ανάγκη και γι' αυτό σας ευχαριστώ θερμά.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ